Filmeznél? Kisfilmet fogatnál? Miről is? Kéne egy jó kis sztori?
Új képek a galériában....


BM-DiViD........kapcsolat

 film@bm-divid-film.hu

 
 

Partner Linkek - http://

Kövess bennünket
     

Kamera mozgató Fahrt... Dolly

 

                                                                                                                                 

 

Dolgozz gyorsan...


Mozogj pontosan...


Fahrtolj dollyval...
Kamera mozgató Dolly.
A zoom funkció alkalmazása filmfelvétel közben
sokak szerint, elég lenézett kameramozgás forma.
Ha vizuális kifejező eszközként használnánk,
akkor valóban nem a legjobb választás,
és amennyiben a szükség nem visz rá bennünket,
inkább kerüljük ezt a módot. Használhatunk sokkal
előnyösebb és kifejezőbb gépmozgásformákat is.
Mondanivalónk térbeni hangsúlyozását sokféleképp
variálhatjuk. Például éljünk az objektívcsere
lehetőségével és változtassunk gyújtótávolságot,
használjuk a svenk különböző módozatait,
lehetőségünkhöz mérten alkalmazzunk kránt, vagy
egyéb kamera mozgató eszközt, pld. steadicamet.
Választhatjuk a fahrt módozatait: kocsi fahrt, autó fahrt,
vízi és légi fahrt, sín fahrt, állvánnyal Dolly fahrt... stb.
Ha kellően kreatívak vagyunk, akkor a mozgásformák
többségének csak a pénztárcánk szabhat határt.

Kis költségvetésű projekt esetében a szerény felszerelés gyakori eset. Amennyiben viszont a rendezői elképzelést az operatőr professzionális módon szeretné megvalósítani, akkor a vizuális kifejezésmódhoz társítani szükséges "minőségi" technikai eszközöket is, különben a képsíkváltoztatás, (plán váltás) és ezzel együtt a térbeli mozgás harmóniája megtörhet, elveszíthetjük a néző figyelmét, és az elképzelt szituáció nem hozza majd azt az élményt amit e mozgásformával hangsúlyozni, továbbítani szerettünk volna. Az operatőrök zsigereiben benne van, hogy keresse, kutassa azokat a kameramozgásokat amiből felépítheti saját stílusát, és amivel megmutathatja a szituációkban rejlő igazi szépséget.
Manapság reklámfilmekben, videóklippekben, nagy divattá vált az "akció" kamera, az örökmozgó, pillanatig sem nyugvó kamera. Sajátos módon stílust teremtett, és éli világát. A film készítők, és a filmes operatőrök többsége viszont más mozgáskultúrában szereti megmutatni magát, más mozgásdinamikával dolgozik, mások a képi kifejező eszközeik. Egy reklámfilm pár másodpercében az örökmozgó, billegő bukdácsoló kamera többségében hozza, és viszi a hátán a mondanivalót. A film esetében ez elképzelhetetlen. Ha a filmnézőjét egy hasonló mozgásdinamikával szeretnénk megörvendeztetni, akkor az nagy csalódás lesz mindkét fél szemszögéből. Pár perc elteltével ugyanis a kedves néző belefárad, feladja... Ez teljesen érthető, mert nem vagyunk képesek hosszabb távon ennyire erős stressz impulzust, ingerdinamikát kezelni. Ezért a filmkészítők kamera mozgató eszközei a filmkultúra ízlésvilágához igazodik, és többnyire ez a miliő határozza meg, milyen technikai eszközöket szükséges társítani az adott filmhez. Az operatőr ebben a közegben igen jelentős szerepet tölt be. Az operatőrök egyik régóta használt és gyakori kamera mozgató technikai segédje az egyszerű fahrt. Kis mozgásigényű jelenetekben gyakran használatos a Dolly. Ez a kellék, párhuzamos sínpáron futó görgős, vagy kerekes tartószerkezet amelyre, vagy kamera állvány, vagy más kamera tartó elem van rögzítve, és a kettő együtt (a tartószerkezet és az állvány) gurul, mozdul el a párhuzamos sínpáron.

E hosszúra sikerült bevezető után végre eljutottunk a lényeghez. Szeretnék röviden bemutatni egy saját készítésű Dollyt. A fenti gondolatok késztettek arra, hogy elkészítsem, és kipróbáljam a már említett eszközt. Nem utolsó sorban kíváncsi voltam arra is, vajon milyen összeg az, melyből ez kihozható. Amiben talán különbözik sok hasonló társától az az, hogy a zökkenőmentes gördülés érdekében igen sok görgőn támaszkodik. Minden egyes görgősor külön egységet alkot, amely rugalmas kapcsolattal támaszkodik a fő tartó szerkezet alá, ezáltal követni tudja a talaj, illetve a sín esetleges egyenetlenségeit úgy, hogy közben minden görgő érintkezni tud a sínnel.
 

Itt az előkészületekből látható egy két kép...

  
 

 
Ezek pedig már az elkészült szerkezetet mutatják, abban a formában ahogy a kamera mozoghat...


 

Mivel a kocsi szerkezet kerékállásai lehetővé teszik, a vezető sín lehet igény szerint cső, vagy gömb rúdanyag is, tetszőleges hosszal.
 

Remélem sikerült felkelteni az ide látogató figyelmét, és ezzel a rövid bemutatóval motiválni a technikában rejlő lehetőség kipróbálására.
Sok sikert, és szép munkát minden videófilmes számára.

                                     DOLLY - FAHRT RENDELÉSE AZ ALÁBBI e-mail IKONRA KATTINTVA LEHETSÉGES!