Filmeznél? Kisfilmet fogatnál? Miről is? Kéne egy jó kis sztori?
Új képek a galériában....


BM-DiViD........kapcsolat

 film@bm-divid-film.hu

 
 

Partner Linkek - http://

Kövess bennünket
     

Fogas sztori - AV. technikai forgatókönyv.

Forgatókönyv a Celtx program segítségével íródott. A/V film verzióban. Ebben a módban a program felkínálja az összes lehetőséget, ami az ilyen típusú forgatókönyvírásához szükséges. Kidolgozhatók a karakterek, csatolhatók jegyzetek, készíthető storyboard, színész és jelenet beosztások naptár szerint, költségvetés, és még sorolhatnám a lehetőségeket, de akit igazából érdekel, az inkább töltse le ingyenesen innen és ismerje meg! Azt a formátumot, amit alább látni fogunk, ezen a weblapon alakítottam ki. A valódi kinézet kissé eltér ettől.
 


 


Az [A/V jegyzet]-re kattintva, a Celtx valódi [Audio/Video jegyzet] képkivágását láthatjuk... amely szorosan kapcsolódik az ilyen típusú forgatókönyvekhez.

FOGAS SZTORI - A/V FORGATÓKÖNYV.

 ACT 1.

REGGELI ÉBREDÉS.
 

BELSŐ. HÁLÓSZOBA. REGGEL:
             FÉRFI

1/1 [A/V jegyzet] Felült az ágy szélére. Arca borostás, haja kócos, ábrázata erősen ágynyomot. A szobába beszűrődő halovány fényben pocsékul néz ki. 1/2 [A/V jegyzet] Szürkés, mély árnyékok rajzolódnak szemei alatt… tekintete fáradt,álmos. 1/3 [A/V jegyzet] Feltápászkodik, bemegy a fürdőszobába.

FÜRDŐSZOBÁBAN.
 
BELSŐ. FÜRDŐSZOBA. KORA REGGEL:
             FÉRFI

2/1 [A/V jegyzet] Megáll a mosdó előtt, belenéz a tükörbe. 2/2 [A/V jegyzet] Átnéz a piperepolcon sorakozó fogkefés, fogkrémes poharak között. Újabban minden napra más fogkrémet és más típusú fogkefét irányzott elő magának... A poharak előtt egy-egy címke, kézzel írott felirattal, melyen a hét napjai állnak… hétfő, kedd, szerda, csütörtök stb. A tükörben látható arc hunyorogva körülnéz... 2/3 [A/V jegyzet] majd lassan szemüvegéért nyúl és felteszi. 2/4 [A/V jegyzet] Ismét a tükörre mered. Kezével, próbál lesimítani, legyúrni egy ördögszarvat formáló, izzadt hajtincset a fején, de nem sikerül... Sóhajtva megvonja vállát, és feladja. Előre nyújtja nyakát a tükör irányába, lassan közelebb hajol, és vicsorít egyet…  A sárgásfehér fogak, rendezetlen fogsor…  Töpreng és grimaszolgat a tükörben.  2/5 [A/V jegyzet]

INCITING INCIDENT (esemény, amely befolyásolja a történet menetét)

Rosszalló fintorral és lesújtóan  néz a polcon sorakozó fogkrémekre. Ennek ellenére, el vesz egyet… Fogkrém, fogkefe, a fogmosás, alapos, főleg elől!  Öblítés, tükör, vicsorítás… nem jó. Újra. Másik fogkrém, fogkefe, fogmosás, öblítés, tükör, vicsorítás… nem jó, újabb fogkrém… súrolás… vicsor, pocsék. Ugyanolyan sárgás, semmi változás… Hihetetlenkedve néz a tükörbe. Feladja...

 ACT 2.a.

PLOT POINT (fordulat a történetben)
 

LAPTOP ELŐTT.
 

BELSŐ. NAPPALI. REGGEL:
             FÉRFI

3/1 [A/V jegyzet] Át megy a nappaliba. Leül a számítógép elé. 3/2 [A/V jegyzet] Türelmetlenül fürkészi a fogkrém reklámokat. 3/3 [A/V jegyzet] Miközben sebtében jegyzetel, szeme a képernyőre szegezve... csak írja, és írja az adatokat, neveket, márkákat, le sem néz a papírra, egy tenyérnyi fecni majdnem megtelik grafológiai titokkal. Felugrik a székről,  és kapkodva, öltözik, menetközben nadrághúzás, fél lábon ugrálva, félregombolt ing, kifordított zokni… Hevenyészett öltözködés eredménye, a pacuha kinézet.  Irány a bolt!   

 

KOZMETIKÁBAN.
 

BELSŐ. NAPPAL KOZMETIKAI BOLT:
             FÉRFI

4/1 [A/V jegyzet] Betoppan a boltba, ahol a lusta, kikent-kifent, és unott arcú eladónőn kívül mindenféle kozmetikai szerek, tisztítók, és ápolók, karbantartók és regenerálók, nem utolsó sorban, rengeteg, ígéretesnél ígéretesebb fogkrémek vannak. Szelektálva és turkálva, felvásárol egy jó csomót. Fogkrémekkel félig pakolt kosarával a pénztárhoz viharzik. 4/2 [A/V jegyzet] Fizet… Az unott arcú pénztáros dáma képéhez még buta tanácstalanság is párosul, mikor meglátja a kosár tartalmát. Már majdnem kibukik belőle egy lesajnáló megjegyzés... De amikor a férfira mered, és látja annak szemében a naiv hitet, belefagy a szó…  A férfi rá sem hederít a pénztárosnő csodálkozó ábrázatára. Fizet és sietve távozik.

MEGÉRKEZÉS A NAPPALIBA.


BELSŐ. NAPPALI SZOBA. NAPPAL:
             FÉRFI

5/1 [A/V jegyzet] Hazaérve, becsapja maga mögött az ajtót, lerúgja a cipőit, siet a fürdőszobába.

FÜRDŐSZOBÁBAN-2.
 

BELSŐ. FÜRDŐSZOBA. NAPPAL:
             FÉRFI

6/1 [A/V jegyzet] Sebtében kipakolja a fogkrémeket, mindent fel a pipere polcra, 6/2 [A/V jegyzet]
és lelkesen, máris nekiáll fogat mosni az új fogkrémekkel. Fogkrém, fogkefe, fogmosás, vicsor… semmi… másik fogkrém, fogkefe, fogmosás vicsor… ugyan olyan… Kitátott szájjal, kígyózó nyakmozgással, próbálja úgy forgatni a fejét, hogy a fogaira fény essen. Kirohan a fürdőből egy pillanatra, 6/3 [A/V jegyzet] majd zseblámpával tér vissza. A zseblámpa fényével próbálja a legjobb megvilágítást produkálni, de hiába.  6/4 [A/V jegyzet] Ideges lesz, arca eltorzul, ismét egy újabb fogkrém, fogkefe, és még erősebben sikálja a fogakat… váltogatja a fogkrémeket, de semmi változás! Már szinte remeg az arca az idegességtől... 6/5 [A/V jegyzet] eldobja a fogkefét, és beletúr a hajába. Remegő kezekkel, hirtelen, felmarkolja a fogkrémeket, és eszelős idegességgel tartalmukat elkezdi a mosdókagylóba nyomni, aztán odavág egy krémet, majd kettőt, és feladja a küzdelmet. Otthagy mindent.

ACT 2.b. 

MID POINT  (újabb fordulat a történetben)
 

LAPTOP ELŐTT.-2
 

BELSŐ. NAPPALI SZOBA NAPPAL:
              FÉRFI

7/1 [A/V jegyzet] Kimegy... Ismét az internet elé ül. Szomorú, kesergő tekintettel kutatja a megoldást. 7/2 [A/V jegyzet] Egy pillanatra rámered a képernyőre. Fogorvos! 7/4 [A/V jegyzet] Hevenyészve ismét magára kap valamit, kutyafuttában felöltözik, felkapja a kocsi kulcsot az asztalról és elsiet.

FOGORVOSNÁL.
 

BELSŐ. NAPPAL. FOGORVOSI VÁRÓ:
             ASSZISZTENS NŐ

8/1  [A/V jegyzet] A fogorvosi váróban asszisztensnő fogadja. 8/2 [A/V jegyzet] Mivel nincs előtte várakozó páciens, rögtön a rendelőbe tessékeli.
            ÓRA

8/3 [A/V jegyzet] Bent fura zajok keveregnek. Kihallatszik az eszközök kopogása, csörgése, zúgása, és mindehhez párosul még  fájdalmas, szenvedő, nyöszörgés is. Ám hirtelen, megszűnik minden. Egyszerre csak elhalkulnak a zajok… Amikor már a csönd nyomasztani kezdene, abban a minutumban, hangosan csattan a kilincs, 8/4 [A/V jegyzet] és nyílik az ajtó.
            FÉRFI

A férfi, papírzsebkenőt tartva a szája elé jön ki az ajtón, a hóna alatt pedig ügyetlenül, majdnem elejtve, egy kartondobozt szorongat, közben, ugyanazzal a kezével, a zsebéből próbálja kiszedni a kocsi kulcsát... sikerül. Kiviharzik a rendelőből... Irány haza.
 

PARKOLÓ.
 

KÜLSŐ. NAPPAL. PARKOLÓ:
           FÉRFI

9/1 [A/V jegyzet] Amikor kiszáll a gépkocsiból, már vidámabb, optimistább, lelkesebb az arca mint reggeli ébredéskor. Szaporábbra, fürgébbre veszi a lépteit. Belekukkant közben a hóna alatt szorongatott karton dobozba, és kaján grimasszal tovább megy.
 

ACT 3 

PLOT POINT 2 (fordulat a történetben) 
 

MEGÉRKEZÉS A NAPPALIBA-2.
 

BELSŐ: NAPPALI SZOBA. NAPPAL: 
            FÉRFI

10/1 [A/V jegyzet] Mikor beér a lakásba, bukdácsolva lerúgja cipőjét, és rögtön a fürdőbe veszi az irányt!

CLIMAX
 

FÜRDŐSZOBÁBAN-3.
 
             FÉRFI

11/1 [A/V jegyzet] A piperepolcról izgatottan, sietve lekapkodja a maradék fogkrémeket és tartozékait, 11/2 [A/V jegyzet] majd helyükre a doboz tartalmát kezdi el kipakolni. Amikor végzett, széles vigyorral nyugtázza a jelenlegi állapotot és belevicsorít a tükörbe. A férfi szájában, egy fog sem maradt! Mától ismét fogatlan lett, mint egy csecsemő... Tükörbe meredve, hirtelen eszébe jut, hogy még nem teljes minden, hiszen még hiányzik a lényeg, a címkék! 11/3 [A/V jegyzet] Sebtében körültekintve rögtön rájuk is lel. 11/4 [A/V jegyzet] Összeszedi őket, és elkezdi kirakosgatni a polcra. 11/5 [A/V jegyzet] Hétfő, kedd, szerda, csütörtök, stb.-stb. szépen sorban, ahogy azt illik. Minden egyes protézis elé egy-egy címke. Végeredmény? Minden napra, szikrázó és csillogó mosol. Boldogan az egyik protézisért nyúl, hogy végre ki próbálhassa, láthassa a szikrázó fogakat a maguk teljes valóságában, széles mosollyal.
Ám a fogak megfoghatatlanok! Hiába venné el a polcró, mintha levegőt markolna. Szépek, csillognak, de számára elérhetetlenek... Egyszerűen, nem fogható a valóság. Fogatlan maradt! Nem érti mi történhetett... Már sajnálja a régi fogait. Szája elé kapja kezét, és keservesen felnyög.... Ahhh...  Ahogy rémülten bámul, lassan eltünnek a vonásai, és a tükörképe helyett, mint egy filmben látja leperegni a napját... Reggel felkel, fogat mos, újra és újra, ideges, dühös, aztán internet, vásárlás, fogorvos... Ne! Ne menjbe kiabál a tükörben lévő önmagának! Közben csapkodja a tükröt. Ne menj be! De a tükörben lévő önmaga bemegy a rendelőbe, és az ajtó bezárul mögötte. A tükörkép ismét szertefoszlik, Bosszúsan odacsap mégegyet a tükörre... A fenébe... a rohadt életbe. 11/6 [A/V jegyzet] Csalódottan elhagyja a fürdőt.

HÁLÓSZOBÁBAN

BELSŐ: HÁLÓSZOBA. NAPPAL:
             FÉRFI
 
12/1 [A/V jegyzet] Belépve a hálóba, nem kis meglepetésére azt látja, 12/2 [A/V jegyzet] hogy ott fekszik az ágyban nyitott szájjal horkol és vannak fogai! 12/3 [A/V jegyzet] ilyedten visszahőköl, mert az ágyban fekvő férfi ép most felébred. A szobába beszűrődő hajnali fényben lassan felszívódik minden álom, és képzelet... A férfi feltápázkodik és bemegy a fürdőszobába.

END

FÜRDŐSZOBÁBAN-4.


BELSŐ: FÜRDŐSZOBA. NAPPAL:  
           FÉRFI
13/1 [A/V jegyzet] Megáll a mosdó előtt, és belenéz a tükörbe. Átnéz a piperepolcon sorakozó fogkefés, fogkrémes poharak között. Újabban minden napra más fogkrémet és más típusú fogkefét irányzott elő magának...  A poharak előtt egy-egy címke, kézzel írott felirattal, melyen a hét napjai állnak… hétfő, kedd, szerda, csütörtök stb.  Fogkrém után nyúl, fogat mos... aztán ismét, sikálja, nézi az eredményt. Hát ez sárgásfehér...  13/2 [A/V jegyzet] Csak bámulja, és bámulja a fogait. Töpreng... most mi legyen? A hátamögött elhaladó kócos, álmos felesége megjegyzi... 

          FELESÉG
Ezt a cirkuszt minden reggel... Nem unod még? Csináltass már protézist!...